No products in the cart
Ντολμαδάκια μελιτζάνας
Συστατικά
- 1 αρμαθιά αποξηραμένο μελιτζανακι
- 1/2 κιλό ρύζι για γεμιστά (ή πλιγούρι)
- 300γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 1 λουκάνικο χοιρινό
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκορδο
- 2 κουταλιες σουπας πελτέ τομάτας ΜΕΣΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
- 1 ποτήρι χυμό ντοματα
- 6 κουταλιές σούπας οξυμελο ΜΕΣΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
- 1 κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι θάλασσας ΚΑΠΡΗΣ
πιπέρι - 1 κουταλιά σούπας κανέλα
- 1 κουταλιά σούπας κύμινο
- 1 κουταλιά σούπας πάπρικα καπνιστή
- 1 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
- Μισό ματσακι μαϊντανό
Για το σερβίρισμα
Ντολμαδάκια μελιτζάνας
Μεθοδος Εκτελεσης
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε άφθονο νερό και μόλις φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, πετάμε μέσα τα μελιτζανακια μας και μετράμε 3 λεπτά ακριβώς.
Σαρώνουμε και μεταφέρουμε αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό,για να διατηρήσουν το χρώμα τους.Θα έχουν μαλακώσει όσο πρέπει!
Για τη γέμιση, με λίγο απτό ελαιόλαδο μας τσιγάριζουμε τον κιμά, μαδαμε το λουκάνικο μεσα στον κιμά και ανακατεύουμε καλα να αναμειχθούν μεταξύ τους.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, μαϊντανό και τα σκόρδα μας, όλα τα μπαχαρικά μας,το πελτέ ντομάτας,το οξυμελο και το μισό ποτήρι χυμό ντομάτας.
Μόλις πάρουν βραση σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στη γέμιση το ρύζι ή το πλιγούρι μας.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα ταψί,αλουμινένιο κατά προτίμηση αρχίζουμε γεμίζουμε τα μελιτζανακια μας, και αφού το έχουμε λαδώσει κάτω, στρώνουμε με τη σειρά.
Στο τελος τα λούζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο,χυμό ντομάτας και μισό ποτήρι νερό.
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω/κάτω στους 180 βαθμούς για 45λεπτα.
Αν θέλουμε τη γεύση του καπνιστού,αφήνουμε στο τέλος 5-7 λεπτά στο γκριλ για να αρπάξουν λίγο από πάνω και να βγάλουν αυτό το άρωμα.